Działanie fenoli w przypadku tego połączenia znacznie wzrasta. Zmniejsza się poziom złego cholesterolu LDL.
Najnowsze badania odkryły, iż to połączenie zapobiega nowotworom prostaty. Nie ustalono jak dotąd co odpowiada za lepsze działanie w wyniku zmieszania tych dwóch produktów.
Witamina C zawarta w cytrynie sprawia, że żelazo niehemowe, które posiadają warzywa takie jak m.in. jarmuż czy szpinak staje się bardziej dostępne.
Pomidory są obfitym źródłem likopenu, antyoksydantu chroniącego nasze komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Jak się okazuje nie tylko obróbka termiczna poprawia wchłanialność tego składnika. Tłuszcze zawarte w awokado sprawiają, że zwiększa się biodostępność likopenu - innymi słowy nasz organizm wchłonie jego większe ilości.
Dodanie pieprzu do kurkumy zwiększa biodostępność jej składnika czynnego kurkuminy ponad tysiąckrotnie! Związek ten ma właściwości przeciwzakrzepowe, obniżające poziom cholesterolu i przeciwutleniające(wielokrotnie przewyższające potencjał witaminy E), a także przeciwnowotworowe.
Obydwa składniki są źródłem związków fitochemicznych z udziałem siarki. Połączenie to zwiększa ich stężenie. Hamują one zarówno rozwój nowotworów jak i rozrost komórek nowotworowych. Cząsteczki przeciwrakowe uwalniane są podczas mechanicznego rozdrabniania warzyw(stąd charakterystyczne ich zapachy).
proste i życiowe rady ;) nigdy nie wiedziałam z czym połączyć awokado, spróbuję z pomidorem ;)
ReplyDeleteNie wiedziałam że takie połączenia są takie korzystne:)
ReplyDeleteChyba sobie skopiuje te obrazki bo naprawdę przydatne toż to;P
ReplyDeleteBardzo ciekawe informacje, lubię takie posty o żywieniu :)
ReplyDeleteciekawy blog. Ja zawsze jem brokuł w połączeniu z pomidrkami. Wieczorem często czosnek z cebulą, ale to tylko wtedy, kiedy wiem, że już nie wyjdę :)
ReplyDeleteprzydatna wiedza!:)
ReplyDeleteTylko jak po zjedzeniu cebuli i czosnku się gdziekolwiek pokazać ? ;P
ReplyDeleteLubię i to i to ale rzadko jem przez te zapaszki ;)
A więcej likopenu niż pomidory ma ketchup ;)
po zjedzeniu cebuli bądź czosnku należy zjeść pietruszkę - która niweluje zapach. Co do ketchupu jeśli chodzi o sam związek to ma go sporo ale niestety cukru też - więc lepiej poddawać temp.pomidory samemu czyli np. robiąc sosy, zupy itd.
ReplyDeletePozdr.:)
oo, ciekawe:D
ReplyDeleteooo, ciekawe porady :)
ReplyDeleteO kurcze, całkiem ciekawe spojrzenie na dietę - co z czym łączyć, żeby było jak najzdrowiej. Podoba mi się! :)
ReplyDeleteczosnek i cebula to moje ukochane połączenie. PS Proszę wyłącz weryfikację obrazkową, bo to znacznie utrudnia komentowanie. Instrukcja na stronie głównej blogów o odchudzaniu
ReplyDeletedobry post - klarownie i łatwo do zapoamiętania opisane najzdrowsze połączenia
ReplyDeleteps bardzo ciekawy blog
Lubię wszystko poza ostatim podpunktem :x
ReplyDelete+obserwujemy? :D
ooo bardzo to wszytsko ciekawe i w sumie nowe dla mnie:)
ReplyDeletemsze dokladnie pozytac wszytskie twoje posty:)
pozdawiam:)
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu w którym wygrać można prześliczne MIĘTOWE VANSY :)
ReplyDeletepozdrawiam :*
Uwielbiam połączenie brokułów z pomidorami! :)
ReplyDeletesłyszałam też, że nie powinno się łączyc pomidora z ogórkiem zielonym, bo wtedy tracimy witaminki ;)
ReplyDeleteCenne informacje, dzięki :)
ReplyDeletewszystko zjadliwe:) teraz sprawdzę, jak będą smakować te różności w duecie:)
ReplyDeleteNatural Health News is dedicated to providing the latest information on natural health and beauty. Natural Health News also provides in-depth and insightful reviews on health related products whether you search for general health products and suppliers or specialty products and service online and health related issues focusing on helping readers gathering relevant information about quality, price, and making decision to select their favorite goods.
ReplyDelete