Korzystne działanie tych nasion jest wszechstronne.
Po pierwsze
pomagają one schudnąć, głównie z dwóch powodów: są obfite w błonnik - przez co
usprawniają przemianę materii i procesy detoksykacji. Po drugie są naprawdę
sycące, dodanie ich do porannego śniadania czy koktajlu zapewni nam satysfakcję
na długo i zapobiegnie nadmiernej konsumpcji.
Nasiona te są produktem bezglutenowym dlatego tez stanowią idealne źródło
białka i cennych węglowodanów dla osób z celiakią. Zawierają one komplet 8
niezbędnych aminokwasów co czyni ich białko wartościowym.
Mają dwa razy więcej potasu niż banan i trzy razy więcej żelaza niż szpinak.
To dobry wybór także dla osób z cukrzycą gdyż zapobiegają nagłym spadkom cukru i ogólnym wahaniom jego poziomu. Obecność rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej frakcji błonnika spowalnia rozkład węglowodanów.
Chia jest dobrym źródłem kwasów z grupy omega 3, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie(poprawa odporności) i wygląd(elastyczna skóra, lśniące włosy).
Jest też źródłem antyoksydantów, niezbędnych do ochrony naszych komórek przed atakiem ze strony wolnych rodników.
To dobry wybór także dla osób z cukrzycą gdyż zapobiegają nagłym spadkom cukru i ogólnym wahaniom jego poziomu. Obecność rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej frakcji błonnika spowalnia rozkład węglowodanów.
Chia jest dobrym źródłem kwasów z grupy omega 3, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie(poprawa odporności) i wygląd(elastyczna skóra, lśniące włosy).
Jest też źródłem antyoksydantów, niezbędnych do ochrony naszych komórek przed atakiem ze strony wolnych rodników.
Rekomendowana dawka nasion Chia to ok. 15g (czyli 3
łyżeczki) dziennie. Należy również bezpośrednio po ich spożyciu wypić dużą
ilość wody ze względu na zawartość błonnika.
Możliwości podania są nieograniczone można zastosować je jako uzupełnienie w wartościowe składniki odżywcze śniadania, sporządzać z nich puddingi, koktajle, napoje, lody, kisiele czy też ciasteczka.
Oto niektóre z opcji:
Możliwości podania są nieograniczone można zastosować je jako uzupełnienie w wartościowe składniki odżywcze śniadania, sporządzać z nich puddingi, koktajle, napoje, lody, kisiele czy też ciasteczka.
Oto niektóre z opcji:
a gdzie można kupić?
ReplyDeleteonline np. tutaj (http://www.kenayag.pl)czy na allegro bądź w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością :)))
ReplyDeleteNigdy się nie spotkałam z taką szałwią. Ale opis jej wartości bardzo zachęca :)
ReplyDeleteDzięki za informacje :) zastanawiałam się nad tym cudem ale jakoś zawsze zapominam poszukać w googlach - a tu jak już weszlam, to przeczytałam :D
ReplyDeletea co do białka u mnie - nie codziennie tak to wygląda, jednak mam go faktycznie dużo w diecie - rzeźbię się :)
Świetny blog, wszystko co mnie interesuje:) Na pewno będę zaglądać tu częściej. Pozdrawiam!
ReplyDeleteJeszcze nigdy nie słyszałam o chia. Dzięki za przydatny post ;)
ReplyDeleteDziekuje, wczesniej korzystalam zhttp://www.era-zdrowia.pl/strefa-toksyczna.html ( Asca2011 z dieta wp.pl )
ReplyDeleteGdzie można to kupić? :)
ReplyDeletepiękne oczy
ReplyDeletePolecam również zapoznanie się właściwościami zdrowotnymi jagód Acai :)
ReplyDeletepodsyłam link do bloga byście szukać nie musieli :D http://jagodyacai.sklep.pl/
Ale ty jestes piekna,mowie jak kobieta kobiecie :)
ReplyDeleteWiecie co, szukałem ostatnio tych nasion w sklepach internetowych, ale tylko w ViVio jest normalna cena bez sadyzmu dla portfela. Opakowanie 100g kosztuje 6zł, czyli całkiem ok.
ReplyDeleteNatural Health News is dedicated to providing the latest information on natural health and beauty. Natural Health News also provides in-depth and insightful reviews on health related products whether you search for general health products and suppliers or specialty products and service online and health related issues focusing on helping readers gathering relevant information about quality, price, and making decision to select their favorite goods.
ReplyDelete